De kracht van voetbalshirts en design

Dat EK shirt van ’88 kennen we allemaal nog wel.

Iedere voetbalclub heeft een thuistenue in een herkenbare vormgeving en kleurstelling. Elk jaar worden daar subtiele aanpassingen in verwerkt, want ze willen natuurlijk graag dat er nieuwe shirts verkocht worden. Maar de vormgevers van het kledingmerk gaan pas echt los op het uittenue, het 3e en soms zelfs het 4e tenue.

  • Wilco Schippers
24 mei 2024

Vroeger was er simpelweg een thuis- en uittenue. Maar zeker de laatste 10 jaar zie je dat steeds meer clubs ervoor kiezen om nog een 3e of zelfs 4e tenue te laten ontwerpen. Een slimme zet, want fans willen natuurlijk een shirt kopen en dan het liefst allemaal. Goed voor de omzet.

In dit blog deel ik mijn bevindingen over iconische, mooie en mislukte ontwerpen van voetbalshirts.

Iconische ontwerpen

Voor mij, en ik denk voor vele andere, is één van de meest iconische voetbalshirts dat van het Nederlands elftal die ze droegen tijdens het EK van 1988. Waarom? Toen won Nederland het EK. Maar naast dat, het ontwerp was vernieuwend. Heel grafisch, met z’n symmetrische opbouw en vlakken met verloop. De grote zwarte leeuw van de KNVB en de 3 bekende Adidas witte strepen op de mouw. Voor mij niet het mooiste, maar wel het meest iconische shirt.

voetbalshirts-ek1988 Voor mij het meest iconische voetbalshirt (Nederlands elftal 1988)

Daar wil je niet in gezien worden

Voor de lelijkste shirts zoek ik het buiten de landsgrenzen, voordat iemand zich aangesproken voelt. ;-) Er zijn echt heel veel mislukte designs te vinden, ik benoem er drie. Komt ook mooi uit zo met de opbouw van deze pagina.

Nummer 1, het shirt van Hull City uit 1992. Een kek tijgerprintje, geïnspireerd op het logo van de club. Tja. Go tigers.
Nummer 2, het shirt van FC Barcelona uit 1997. Ik denk dat de Spaanse boekhouder z’n staafdiagrammen terug wilde zien op de shirts. Hier liepen dus Rivaldo, Guardiola en Stoichkov in rond. Geen verkooptopper denk ik.
Nummer 3, het shirt van Vfl Bochum uit 1997. Jaren ’90 waren echt slechte design jaren. Bochum liep wel voorop met de kleuren van de regenboog. Of is de inspiratie gehaald uit het regenboogshirt van het wielrennen?

voetbalshirts-A Hull City uit 1992
voetbalshirts-C FC Barcelona uit 1997
voetbalshirts-B Vfl Bochum uit 1997

De mooiste van allemaal?

Natuurlijk zou ik voor mijn cluppie uit Rotterdam Zuid moeten kiezen, maar ik zoek het toch over de grens. Er zijn best veel mooie shirts, zoals die van Italië, Juventus 1995, Celtic FC, het kanariegele shirt van Brazilië of die van Napoli.

Voor mij, maar dat komt ook wel een beetje door het Nederlands succes, is het shirt van AC Milan begin jaren ’90 de mooiste van allemaal. Daar moeten de tegenstanders echt bang van zijn geworden. De rode en zwarte banen en al die topvoetballers. De mooiste? Dat blijft persoonlijk.

Als vormgever kijk je daadwerkelijk naar alles wat is vormgegeven, zo ook naar shirts op het voetbalveld. Het seizoen 2023/2024 zit er op en we kijken rijkhalzend uit naar de nieuwe collecties van het komend seizoen.

 

voetbalshirts-ACM Het stoere shirt van AC Milan, met Gullit, van Basten en Rijkaard.
Terug naar overzicht
  • Wilco Schippers
24 mei 2024